Pajta tábor 2017 nyár

Ez az, ami az egyik legemlékezetesebb lesz az idei nyárból. Szombathelyen, a Kerekerdő Alapítvány által szervezett Pajta táborban kaptunk lehetőséget 5 héten keresztül egy-egy interaktív lovas foglalkozást tartani a gyerekeknek, természetesen a szabadidomítás, természetes lókiképzés témáján belül. Ez egy újdonság volt az egész csapatnak, hiszen egy átfogó betekintést kellett adnunk a módszerről, mindezt a gyerekek nyelvén. Kezdetben bonyolultnak tűnt, azonban látva azt a nagy figyelmet, aktivitást, együttműködést és a csillogó szemeket – amikor helyesen válaszoltak egy-egy kérdésre, vagy épp Micsit lehetett simogatni – ez a nehézség egyből szertefoszlott. Arról a pár lányról nem is beszélve, akik több táborban is részt vettek, és második alkalommal már kívülről fújtak olyan szakmai dolgokat, ami talán még a lovasok között is okozna nehézséget- személy szerint le voltam nyűgözve.

Pajta tábor
Úgy gondolom, pár szó jogosan jár lovamnak is. Igaz, a hely nem volt új számára, hiszen többek közt életünk első bemutatóját is itt tartottuk, azonban a viselkedése még engem is meglepett. Az én antiszociális, ménesfüggő lovam mozdulatlanul tűrte ahogy a gyerekek körülzsongják, vagy épp nyugodtan legelt az egy soros zsinórból épített karámjában (amit bármiféle erőfeszítés nélkül átszabhatna) akkor is, ha nem voltam mellette. Teljesen partner volt akkor is, amikor annyi szempár figyelte minden mozdulatunkat. Talán a 3. hét lehetett, amikor épp arról beszéltem, hogy a segítségeknek lóhátról ugyanúgy kell működnie, mint a földről, mikor egy kisfiú megkérdezte, minek az a kötél-nyakmadzag- a nyakában. Bevallom őszintén, magam is elgondolkoztam, mielőtt válaszoltam – hiszen ironikus, hogy pont a testbeszéddel való irányítást ecsetelem-, majd levettem a nyakmadzagot, es onnantól kezdve minden alkalommal teljesen szabadon dolgoztunk. Azt hiszem, igazi csodalovam van.
Összegezve az 5 hetet, szerintem mindannyiunknak egy hatalmas tapasztalat és élmény volt, én legalábbis biztosan rengeteget tanultam belőle. Talán a legfontosabb ami valóban beigazolódott számomra- hogy nem lehetetlen valóra váltani az álmainkat azonban a siker mindig a komfortzónán kívül rejtőzik…

Pajta tábor